Pentru cei ce doresc sa achizitioneze un cal PSA trebuie sa aiba in vedere ca obligatie, urmatoarele: pentru a putea fi recunoscut ca pur sange arab, un cal trebuie sa aiba efectuat testul ADN si testul de “full parentage”.

Aceste doua teste sunt obligatorii, faptul ca un cal are pasaport nu este suficient.

Autoritatea de Stud-book nu va inscrie un cal in Studbook-ul rasei si astfel nu este recunoscut decat pe baza testelor mai sus mentionate.

Asociatia recomanda, ca pe langa cele doua teste mentionate mai sus, sa se efectueze si urmatoarele teste pentru calul PSA:

-          testul SCID (Severe Combine Immunodeficiency);

-          testul CA (Cerebellar Abiotrophy);

-          testul LFS (Lavender Foal Sindrom);

-          testul de culoare.

In strainatate, aceste teste sunt facute de toti crescatorii. Nici un armasar PSA nu este dat la monta daca rezultatul la testul SCID, CA si LFS nu este negativ. Armasarul care este gasit pozitiv la unul din aceste teste, este scos de la reproductie.

Testul de culoare ajuta crescatorii sa stie cu precizie ce culoare va avea manzul ce provine din caii albi. Este stiut faptul ca la pur sange arab culoarea alba este dominanta. In cazul in care unul dintre parinti este homozigot pentru culoarea alba, fara nicio exceptie manzul va fi alb. Mai nou a aparut si testul pentru epilepsie la rasa PSA.

Toti cei ce vor lamuriri in aceste probleme pot apela cu incredere, Asociatia punandu-le la dispozitie toate datele necesare.

La conferinta WAHO din anul 2015 de la Doha din Qatar, Asociatia noastra a fost prezenta si a luat cuvantul in plenul conferintei cu toti membrii.

Va redam discursul tinut de d-na Stanciu Adriana – secretar Asociatie:

Stimate D-le Presedinte,

Stimati  Membri WAHO,

Asociatia pentru cresterea, reproductia si selectia calului pur sange arab din Romania, este o asociatie nou infiintata, privata, apolitica si nesubordonata nici unei institutii, fiind singura din Romania, membra WAHO.

Activitatea noastra consta in indrumarea tuturor crescatorilor de cai PSA din Romania de a respecta cu strictete toate cerintele cresterii, reproductiei si selectiei calului PSA conform cerintelor WAHO.

Totodata  supravegheaza corectitudinea tuturor documentelor necesare pentru inscrierea in Stud-bookul Romanesc a cailor PSA.

In acest sens Asociatia noastra militeaza ca in afara de testul full paternitate WAHO sa introduca ca obligatorii si testele SCID, LFS, CA cat si testul de culoare. Mentionam ca aceste teste sunt foarte importante mai ales pentru crescatorii incepatori care nu cunosc in detaliu consecintele pe care le suporta dupa ce au achizitionat un cal pozitiv la SCID, sau LFS, sau CA.

De asemenea consideram ca testul de culoare este foarte important mai ales pentru caii grey.

Asociatia noastra considera ca Autoritatea de Stud-Book trebuie sa puna la dispozitia oricarei asociatii membra WAHO toate documentele referitoare la reglementarile si dispozitiile emise de WAHO si sa nu constituie un stres atunci cand i se cer.

Consideram ca rezultatele cele mai bune apar atunci cand totul este la vedere si exista colaborare. Fiecare proprietar de cai PSA trebuie in mod obligatoriu sa aiba acces la analizele medicale pentru caii pe care  ii are in proprietate si nu doar autoritatea de Stud-book .

In Romania constatam ca au aparut cativa crescatori privati care au importat cai PSA din Germania, Polonia, Ungaria si asta ne bucura. Avem speranta ca efectivul de  cai PSA se va mari si nu oricum, ci cu cai de valoare.

In cele cateva cuvinte dorim sa asiguram WAHO ca Asociatia noastra va urmari si va supraveghea cu strictete StudBookul Romanesc si va respecta intocmai si neconditionat toate dispozitiile si reglementarile WAHO in vigoare.

Va multumim pentru timpul acordat si suntem onorati ca facem parte din marea familie WAHO!

Datorita acestui discurs, astazi, fiecare crescator din Romania isi poate alege laboratorul unde sa efectueze testele, cu conditia ca laboratorul sa fie acreditat ISAG. In acelasi timp are acces la aceste documente, lucru care nu era posibil inainte, datorita unor obiceiuri ale Autoritatii de Stud book din Romania, lucru pe care l-am considerat absurd si am depus toate eforturile pentru a pune firescul la locul lui.

Singurii cai din Romania care au efectuate testele SCID, CA, LFS si testul de culoare sunt in numar de 26 si sunt inregistrati in Asociatia noastra.

Acesti cai corespund cerintelor noastre si consideram ca nu ar trebui sa fie cai PSA fara aceste teste efectuate.

Atragem atentia ca sunt cai asa numiti “PSA” care circula cu un pasaport model vechi cu coperti albastre din carton (vezi model).

ATENTIE!!! Acest pasaport nu atesta faptul ca acel cal este PSA.

Pasapoartele valide sunt conform modelului atasat (vezi model).

La cumpararea unui cal PSA solicitati vanzatorului sa va prezinte in mod obligatoriu, urmatoarele documente:

-          certificat de origine;

-          pasaport valabil;

-          test ADN;

-       test full parentage – este testul care atesta iapa si armasarul din care provine calul.

Daca vanzatorul va prezinta aceste documente inainte de cumparare, verificati autenticitatea lor, inainte de a avea loc tranzactia.

Crescatorii de cai PSA din Romania, in numar destul de mic, trebuie sa inteleaga ca fara aceste teste, pe care Asociatia le considera ca obligatorii, nu se poate face performanta si nici nu putem fi credibili pentru crescatorii din celelalte tari mai avansate in cresterea calului PSA.

Vicepresedinte,

Bitan Constantin Dan

Additional information